• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cocukkuaforuibrahim
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=02165662008
  • https://www.twitter.com/cocukkuaforu
  • https://www.instagram.com/cocukkuaforu
BELGELERİM

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam42
Toplam Ziyaret125358
Bıngıldak Nedir

Anne ve babaların bebek sahibi olduklarında en çok korktukları şeylerin başında bebeklerinin bıngıldağı gelmektedir ve özellikle çevrede duyulan hurafeler neticesinde bıngıldağın hemen zarar görerek çocukta zihinsel sorunlara neden olacağına dair büyük bir tedirginlik meydana gelir. Elbette bıngıldak korunması gereken bölgelerin başında gelmektedir ancak sanıldığı kadar hassas olmadığı da bilinen bir gerçek. Dilerseniz bıngıldak nedir sorusuna cevap verdikten sonra bıngıldak ne zaman kapanır konusunu sizlere aktaralım ve konu hakkındaki merakınızı biraz da olsa dindirelim.

Bıngıldak temel olarak henüz tam olarak sertleşmemiş kemikten oluşur ve oldukça sağlam bir yapıya sahiptir. Ufak dokunmalar, sürtmeler ve hareketlerle zarar görecek bir şekilde olmadığından ciddi bir şekilde darbe almadıkça beyin dokusuna zarar vermesi imkansızdır. Zira bıngıldağın üstünde deri, saç ve deri altı yağları bulunmaktadır. Ayrıca beyin zarı ile çevrelenen beyinin oldukça sağlam bir koruma altında olduğunu da belirtmek gerek.

İlk olarak doğum sırasında bebeğin kafasının doğum yoluna uygun bir şekil alabilmesine yarayan bıngıldak, böylece doğumu hem anne hem de çocuk için çok daha kolay hale getirir ve kafa-boyun bölgesinde oluşabilecek zararlara engel olur. Tam sert bir kafanın doğum yolunda oluşturacağı sıkıntılar böylece son bulmaktadır.

Aynı zamanda bebeklerin beyin gelişimlerinin çok hızlı gerçekleşmesi ve kemiklerin daha yavaş büyümesi nedeniyle kafada beyini barındıracak alan bulunması gerekmektedir. Bıngıldağın esnek yapısı sayesinde beyin hiç bir engel ile karşılaşmadan büyüme olanağı bulur ve büyüme normal sınırlara indiğinde bıngıldak ortadan kaybolarak yerini kafatasına bırakır.

Tam olarak altı parçadan oluşan bıngıldağın en önemli bölgesi ön bıngıldak olarak görülmektedir ve bu bölgenin korunması gerekmektedir. En geç iki yaşına kadar kapanan bu bölge, genellikle ilk yıl dolduğunda kapanmış olur fakat daha erken ön bıngıldak kapanmalarında doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır. En arka taraftaki bıngıldak ise ilk altı ay dolmadan büyük ihtimalle kapanmış olacaktır.

Bu süreçte bebeklerin saç kesimleri,yumuşak ve özenle bu iş için eğitim almış, uzman çocuk kuaförü tarafından  yapılmalıdır.

Bıngıldağın erken kapanması beyin gelişimini engelleyeceği için bu konuda bir şüpheniz olursa doktorunuzla hemen iletişim kurmanız gerekmektedir. Aynı zamanda bıngıldağın inmiş olması su eksikliğine, çok yükselmiş olması ise beyin bölgesindeki sorunlara işaret eder. Ağlama, öksürme gibi durumlarda ise hafif bir şişkinliğin ortaya çıkması olasıdır.

  
3657 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın